• Alle
 • 38
  Muziek
 • 26
  Activiteiten
 • 5
  Natuur
 • 109
  Kerkberichten
 • 46
  Kunst, cultuur en musea
 • 6
  Evenement
 • 6
  Cursussen-Workshops-Lezingen
 • 6
  Sport

'Streep hun naam niet door'

dinsdag 5 november 2019 18:00 uur


BRONCKHORST/ZELHEM – 'Streep hun naam niet door' is de titel van het gedicht van Gerry den Otter die Hetty Toonk uit Zelhem zal voordragen tijdens Wereldlichtjesdag op 8 december. De herdenking wordt gehouden bij het GUV Uitvaartcentrum, bekend als Dennenlust in Zelhem. De ontvangst is om 18.00 uur.

Door Liesbeth Spaansen

Wereldlichtjesdag is ontstaan in Amerika, maar wordt nu wereldwijd georganiseerd op de tweede zondag van december. "Oorspronkelijk werden alleen overleden jonge kinderen herdacht, maar het herdenken van oudere overledenen kan ook. Iedereen is wel een kind van zijn of haar ouders", laat Hetty Toonk weten. Zij verloor haar toen zevenjarige dochter aan hersenvliesontsteking. "Ze leek grieperig, maar vijf uur later overleed ze in het ziekenhuis. Maar ook mijn broer en tweelingzus ben ik verloren, mijn moeder, mijn vader", vertelt ze. "Ik wil graag iets betekenen voor de buitenwereld, een ander tot steun zijn en uit eigen ervaring een hand op iemands schouder leggen." Zij startte kinderopvang aan huis. "Er was ruimte genoeg, niet alleen letterlijk in en om huis, maar ook in mijn hart. Bijna 25 jaar werk ik nu in de horeca, bij De Vos in Westendorp en ben daarnaast ook vrijwilliger in De Bleijke in Hengelo."

Net nu Hetty Toonk naar de wereldlichtjesdag wilde gaan, bleek de organisatie in Bronckhorst te zijn gestopt. "Dit jaar was Zelhem aan de beurt", weet ze. "Nu organiseer ik deze herdenking zelf." Ze kreeg hulp van de organiserende leden van afgelopen jaren, van de begraafplaatsbeheerder en van het uitvaarcentrum. Bij de herdenking helpen twee dames haar. "We mogen als het slecht weer is bij Dennenlust binnen en er wordt koffie en thee aangeboden door GUV, ingeschonken door een van hun gastdames. Daar ben ik heel blij mee."

Bij goed weer is de ontvangst om 18.00 uur. "Bij het hek van de begraafplaats in Zelhem. Ik spreek de mensen toe en deel de lichtjes met de namen uit. Daarna lopen we langs een pad van lichtjes naar het centrale punt op het kerkhof. Wanneer de herdenkingslichtjes worden aangestoken worden de namen genoemd. Om 19.00 uur is dé tijd dat alle lichtjes in de wereld aan zijn en volgt een moment van stilte."

Het voordragen van het gedicht vormt de afsluiting van de herdenking. "Daarna mogen de mensen die dit willen de lichtjes op een graf zetten, maar ze mogen ook mee naar huis of gebracht worden naar andere begraafplaatsen in de gemeente." Na de herdenking is er koffie en thee.

Opgeven in verband met het kaarsje met de bestemde naam erop, kan bij Hetty via mail lichtjesdag@outlook.com of bel 0314-621897.


Facebook.com wereldlichtjesdag - wld


Lopen langs een pad van lichtjes. Foto: Liesbeth Spaansen Lopen langs een pad van lichtjes. Foto: Liesbeth Spaansen